Aanbieding!

Zutphen op de kaart

 23,95  15,00

Zutphen op de kaart kijkt in de keuken van bedrijven en instellingen die deze historische Hanzestad zo aantrekkelijk maken. Historie, cultuur en onderwijs: op allerlei gebieden komen ze aan hun trekken. Voor de culinaire liefhebbers bevat het boek recepten die door de hoofdpersonen zijn gekozen.

Categorie: Tags: , Artikelnummer: 1646

Beschrijving

Onbevangen, als toeristen die de stad voor het eerst bezoeken, zo begonnen wij dit jaar aan de ontdekking van Zutphen. We richtten de camera op de meest fotogenieke stadsgezichten en kwamen erachter dat we vele voorgangers hadden. Van weinig andere steden is het silhouet zo vaak afgebeeld. De torens pieken al eeuwen in het beeld van de stad dat ons bij elke autorit steeds vertrouwder werd maar nimmer verveelde. We zochten verhalen over de historische betekenis en raakten bedolven onder een veelheid van publicaties over de rijke geschiedenis van een stad met veel gezichten. Centrum van handel, cultuur, bestuur, rechtspraak en antroposofie. We proefden de unieke sfeer in de binnenstad, fietsten door de ruime buitenwijken en genoten van het groene dorp Warnsveld. We voerden gesprekken met Zutphenaren en Zutphenezen die hun woonplaats koesteren en kunnen maar tot één conclusie komen: dit is wel een heel bijzondere gemeente. Meer dan 1700 jaar geleden ontstond op de Zuidvenne, een rivierduin tussen Berkel en IJssel, een nederzetting die uitgroeide tot één van de oudste steden van Nederland. In 2015 is het 825 jaar geleden dat de stadsrechten werden toegekend. Na al die eeuwen is de zichtbaar oude stad nog springlevend. In Zutphen op de kaart zetten we bedrijven, instellingen en burgers in de schijnwerpers die zorgen voor hedendaagse vitaliteit. Door de bril van de hoofdpersonen zien we een gevarieerd beeld van de Zutphense bedrijvigheid.

Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een favoriet recept of een bijzondere hobby. De verhalen worden afgewisseld met oude en nieuwe foto’s die historie en heden fraai in beeld brengen. Onze expeditie is ten einde. Wij hebben een Middeleeuwse Hanzestad aan de IJssel leren kennen en waarderen als de grote broer van Doesburg waarover we eerder een boek maakten. Zutphen op de kaart is het verslag van onze ontdekkingsreis. Wij hopen dat u er veel plezier aan zult beleven.

Willem Beemers en Anne van der Meiden