God de Vader & God de Moeder

 16,95

Het geromantiseerde levensverhaal van schizofreen Roland
Roland worstelt zich door het leven. De beschrijving van zijn lotgevallen – en die van zijn ouders en grootouders – is licht van toon en mede daardoor zeer indringend.

Felix Sperans (Molenbeek-Wersbeek, 3 januari 1944) is een Belgisch auteur en kunstschilder.

Sperans werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog als ongewenst kind. Vanaf zijn twaalfde brengt hij enige tijd door bij de paters, in een college voor priesterroepingen. Hij droomt ervan missionaris te worden zoals zijn idool pater Damiaan. Wanneer de paters besluiten dat hij niet geschikt is voor het priesterambt, gaat hij psychologie studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij komt daar tot de conclusie dat dit voor hem niet de juiste kennis oplevert van het ‘echte leven’. Hij zet zijn studie stop, trouwt en krijgt twee kinderen. Hij gaat aan de slag als verzekeringsinspecteur.

Begin jaren ‘80 wordt Sperans door zijn toestand invalide verklaard en loopt zijn huwelijk stuk. Sperans blijkt zenuwziek. Hij lijdt aan een schizoaffectieve stoornis; een combinatie van schizofrenie en manische depressie. Om lotgenoten te helpen, richt hij in 1999 de vereniging ‘Psychiatrisme’ op en schrijft hij meerdere boeken over zijn leven, zijn ziekte en over de manier waarop hij daar tegenaan kijkt en mee omgaat.
Tijdens zijn verblijf in verschillende inrichtingen heeft Sperans leren schilderen. Zijn werken, abstract en kleurrijk, zijn tientallen malen tentoongesteld en verhuurd aan verschillende bedrijven. Sperans is getrouwd met de Filipijnse Maria Teresa Malit en woont in Herent.

Categorieën: , Tag: Artikelnummer: 1649

Beschrijving

Over het werk van Felix Sperans:

‘… een spiegel voor psychiatrische patiënten, hun omgeving en hulpverleners’.
De VoorZorg Well2Day

‘… u zal verwonderd opkijken als u de wereld van Felix betreedt… Een boek dat niemand onberoerd zal laten’.
Epo

‘… Bedoeld voor mensen met sombere buien, hun familie, vrienden, kennissen maar ook voor hulpverleners verschaft het verhaal van Felix Sperans, die enkel oog heeft voor de hoofdlijnen in het leven, een hoop inzichten voor onderweg’.
VVGG, Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid

‘…wat nog het meest imponeert is de diepe eenzaamheid… zijn walging van het leven en zijn volslagen gebrek aan initiatief en plezier in de dingen en wereld om hem heen’.
Trouw / Hans van der Ploeg

‘Felix wil geen schuldigen aanwijzen, maar hij schetst wel een niet al te fraai beeld van zijn jeugd… Als lezer moet je bestand zijn tegen wat doffe ellende… maar het geeft je inzicht in de donkere gedachten van iemand die levensmoe is’.
Weliswaar.be, Welzijns- en gezondheidsmagazine voor Vlaanderen

‘Felix Sperans is een unieke schrijver. Gezegend met een fantastisch vermogen om de wereld van de psychiatrie te verwoorden én te verbeelden via zijn boeken en schilderijen’.
Uitgeverij Gelderland

Prijs: €16,95
ISBN: 978-94-91826-23-8
Pocket

Zie ook de website
https://sites.google.com/view/felix-sperans