Aanbieding!

Vier seizoenen Zuuk

 23,95  15,00

Nooteboom, Berends, Pannekoek, de Wilde, Tiemens. Zo maar wat achternamen zoals ze veel voorkomen in Zuuk. Dan denk je dat is vast allemaal familie van elkaar. Soms is dat zo maar het hoeft helemaal niet. En dat terwijl Zuuk, een buurtschap van Epe in de provincie Gelderland, maar een paar honderd inwoners telt. Een buurtschap is geen officiële woonplaats. Het is een verzameling huizen en boerderijen die ooit in de volksmond een naam heeft gekregen.

De naam Zuuk is een verbastering van zuudwiek en betekent eigenlijk zuidwijk. Het buurtschap is in de jaren ’70 in tweeën gedeeld door de aanleg van de snelweg A50. Dit was vooral voor de bewoners van Zuuk een ingrijpende gebeurtenis. Het buurtschap werd er letterlijk door verdeeldeling van Zuuk misschien beter geweest.

Categorieën: , Tag: Artikelnummer: 1657

Beschrijving

Wat opvalt bij de bewoners van Zuuk is de saamhorigheid. De mensen kennen elkaar. Je loopt even bij je buren binnen, doet je klompen of schoenen uit en drinkt een bakje koffie. De koffie staat altijd klaar en ook een borreltje zo nu en dan gaat er best in. De buurman brengt jou eieren en jij brengt je buurman een bak groentesoep. De buurvrouw heeft heerlijke peertjes voor je geplukt en jij brengt haar een potje perenjam. Als het met de geboorte van een lammetje niet helemaal goed gaat dan komt de buurman je helpen. Het geeft een veilig gevoel als je voor elkaar zorgt en op elkaar let zonder dat je teveel op elkaars lip zit. En het is fijn dat ondanks de moderne maatschappij waarin het individu steeds belangrijker is geworden, de sociale media een grote rol speelt, de saamhorigheid in Zuuk is blijven bestaan.

Er wonen in Zuuk mensen met de meest uiteenlopende beroepen. Sommige hebben een bedrijfje in Zuuk bijvoorbeeld een rietdekker, een aannemer,een loonwerkersbedrijf, een cateraar en een fietsenmaker. Zoveel bedrijfjes als vroeger zijn er niet meer. Toen waren er ook buurtwinkeltjes, cafés, een smederij, timmerwerkplaats, bakkerij en de watermolens waren in bedrijf. Ook was er de coöperatieve stoomzuivelfabriek Gelria (op de plek waar nu de VMI staat). Helaas zijn er geen winkeltjes meer in Zuuk en moeten de bewoners voor hun boodschappen naar de dorpen in de buurt.

Zuuk heeft zijn eigen BN’er en dat is Teun Mulder. Teun is geboren en getogen in Zuuk en woont nog steeds in de regio. Teun deed namens Nederland drie keer mee aan de Olympische spelen op het onderdeel baanwielrennen (in 2004 in Athene, in 2008 in Beijing en in 2012 in Londen). Hij won talloze prijzen, waaronder een bronzen medaille bij de Olympische Spelen van 2012 op het onderdeel Keirin en drie gouden, zilveren en bronzen podiumplekken tijdens WK’s. In 2016 won Teun Mulder als ‘piloot’ op de tandem, samen met Tristan Bangma, ‘goud’ tijdens de 1.000 meter tijdrit op de Paralymische Spelen in Rio de Janeiro. Een fantastische bekroning van een rijke carrière!

Gebonden (hardcover), 160 pagina’s
ISBN: 9789491826177