Aanbieding!

Voor Epe door het vuur

 24,95  10,00

TIJDELIJK IN PRIJS VERLAAGD

Dit boek beschrijft enerzijds de geschiedenis van het Vrijwillig Brandweerkorps Epe, dat in 1889 werd opgericht, en toont anderzijds een tijdsbeeld van 125 jaar dorpsleven. Auteur Gerrit Tenkink is, samen met leden en oud-leden van het korps – Wim van Vemde, Rijk van Ark, Jorrit Kooiman, Leo van Ruiven, Johan van Dijk, Hennie Pol en Jan Oltheten – bijna 7 jaar bezig geweest met de totstandkoming van het boek.

Categorieën: , Tag: Artikelnummer: 1780

Beschrijving

Naast een groot aantal branden zijn ook incidenten en ongevallen beschreven waarbij de hulp van de brandweer werd ingeroepen. Verder geeft het boek een inkijkje in de ontwikkeling van het korps door de jaren heen. De professionalisering, begeleiding, opleiding komen aan bod, maar ook persoonlijke verhalen over hoe binnen het korps bijvoorbeeld werd omgegaan met traumatische ervaringen en stressvolle situaties.

Alle grote branden en ongevallen staan in het boek. Daar zitten mooie verhalen bij, maar soms ook pijnlijke. Meerdere leden en oud-zijn leden geïnterviewd, die uit de eerste hand vertellen hoe het was en is om als brandweerman deel uit te maken van het Eper korps. Wat gebeurt er op het moment dat de pieper gaat? Hoe is het als je met z’n allen in de brandweerauto staat op weg naar een incident, terwijl je nog geen idee hebt of het een formaliteit is of een heel groot ongeluk?

Hoewel de brandweer centraal staat, geeft het boek tevens een mooi inkijkje in de geschiedenis van het dorp Epe, met unieke deels nooit eerder gepubliceerde foto’s. Je ziet door het boek heen het dorp veranderen. Uiteraard had de Tweede Wereldoorlog grote impact op de leden die onvoorbereid moesten helpen bij het bergen van verongelukte geallieerde vliegers. In de jaren ’60 neemt het aantal auto’s op de weg toe en daarmee ook het aantal ongelukken. Ook grote incidenten als de Eper pyromaan begin jaren ’80 en de wreker van Zuuk komen aan bod.

Wat in het boek eveneens sterk naar voren komt, is de onderlinge band. Daarom is er ook ruim aandacht  voor de uitstapjes en de feesten. Het brandweerkorps is een club met een grote onderlinge verbondenheid. Dat is essentieel, want in geval van brand of een hulpverlening moet je blindelings op elkaar kunnen vertrouwen.

192 pagina’s
Hardcover
ISBN: 978-94-91826-51-1
NUR: 693