Dat doet-ie anders nooit!

 19,95

Gepensioneerd dierenarts Peter de Lint (68) kan uren smakelijk vertellen over markante cliënten en hilarische belevenissen in zijn dierenartsenpraktijken in het Veluwse Epe (28 jaar) en het Spaanse Albir (12 jaar). Maar ook over de kennis van zaken die hij in al die jaren heeft vergaard. Een kleine 150 van die verhalen heeft hij op papier gezet en gebundeld in het door Epenaar Erwin van Versendaal fraai geïllustreerde boek ‘Dat doet-ie anders nooit!’.

Peter de Lint ging na een jaartje Canada in 1972 werken in de dierenartsenpraktijk die zijn vader in 1932 aan de Quickbornlaan in Epe was begonnen. Hij bezocht veehouders op locatie en ontving huisdiereneigenaren in de praktijk, waarvan de huidige Dierenklinieken Epe-Heerde een voortzetting is. Vooral in het buitengebied ontmoette hij de kleurrijkste figuren, die hem altijd wel een mooi verhaal opleverden.

Categorieën: , Tag: Artikelnummer: 1639

Beschrijving

Begin jaren 70 waren Peter en zijn vrouw Marieke op vakantie op Mallorca en droomden ze van een eigen praktijk daar. Begin deze eeuw besloten ze hun droom werkelijkheid te laten worden. Niet op het bloemeneiland, maar aan de Costa Blanca, in een plaatsje tien kilometer ten noorden van Benidorm, waar veel landgenoten wonen. Hun eerste maanden daar zouden goed geweest zijn voor een hilarische aflevering van de populaire tv-serie ‘Ik vertrek’. Maar het kwam allemaal toch nog goed en ze bouwden er de bloeiende praktijk ‘De Quickborn’ op, die ook veel Engelsen, Belgen, Duitsers en zelfs Spanjaarden met hun huisdier op bezoek kreeg.

Ze begonnen er in een tijd waarin Spanjaarden hun hond nooit uitlieten maar aan de ketting legden en er bijkans meer zwerfkatten dan mensen waren. De Lint zette zich onder meer in om, samen met fanatieke Nederlandse en Engelse dierenbeschermers, het zwerfkattenprobleem met succes te lijf te gaan. Inmiddels is het klimaat voor honden in Spanje ook wettelijk veranderd; een dier is er niet langer een voorwerp maar een levend wezen en op dierenmishandeling staat een gevangenisstraf van enkele jaren.

In ‘Dat doet-ie anders nooit!’ beschrijft De Lint niet alleen de problemen waar ze in Spanje tegenaan liepen voordat ze met hun praktijk van start konden gaan, maar ook ervaringen met bevlogen, excentrieke, emotionele en broodnuchtere cliënten en uitzonderlijke dieren.

Een deel van zijn boek heeft hij gebaseerd op gesprekken die hij zijn carrière heeft gevoerd in de spreekkamer. Hij gaat niet alleen in op ziektes en gedragingen, maar geeft ook tal van adviezen op velerlei gebied, van de geboorte, aanschaf en opvoeding van een hond en kat tot ‘het spuitje’, van de verzorging van een operatiepatiënt tot het geven van de juiste voeding en van erotiek bij dieren tot het verwijderen van ongedierte zoals teken en vlooien. Ook die verhalen zijn doorspekt met anekdotes uit de dagelijkse praktijk. Iedereen die dieren heeft of met of voor dieren werkt, kan er de meest uiteenlopende informatie in vinden. Dit deel van ‘Dat doet-ie anders nooit’ publiceert hij min of meer op verzoek; hij schreef voor een tijdschrift voor Nederlanders die in Spanje wonen regelmatig columns over dergelijke onderwerpen en is herhaaldelijk gevraagd die verhalen eens te bundelen. Voor zijn boek herschreef hij ze en breidde hij het aantal onderwerpen flink uit. Opvallend daarbij is dat De Lint, die drie maanden in Epe en negen maanden van het jaar in Albir woont, op basis van zijn ervaring met succes nogal eens afweek van de door zijn opleiding voor veeartsenijkunst gebaande paden en hij ook open staat voor alternatieve diergeneeskunde.

Het boek is verlevendigd met enkele tientallen prachtige cartoons van de hand van Epenaar Erwin van Versendaal. Het is voor het eerst dat tekeningen van de gepensioneerde gezagvoerder van de KLM in een boek worden gepubliceerd, maar niet voor het laatst. Zijn cartoons voor ‘Dat doet-ie anders nooit!’ hebben hem al meteen een nieuwe klus als illustrator opgeleverd.

432 pagina’s, Paperback
ISBN: 978-94-91826-33-7