Aanbieding!

Postje Klarendal – Een Arnhemse medische post in oorlogstijd

 25,00  10,00

Postje Klarendal was een EHBO-post in de Arnhemse wijk Klarendal, waar vrijwilligers zich bekommerden om slachtoffers tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. De hulpverleners kwamen zelfs met hun brancard op de roemruchte Rijnbrug tijdens de gevechten. Toen Arnhem moest evacueren bleef de groep bij elkaar. In Kamp ‘t Schut, een voormalig werkkamp voor Joodse mannen tussen Ede en Veenendaal, zetten zij hun werk voort. Ze verleenden eerste hulp aan evacués en boerengezinnen in de omgeving. Drie van hen hielden al die tijd een dagboek bij. Voor het eerst zijn nu deze dagboeken, aangevuld met foto’s, brieven en interviews, uitgegeven.

Beschrijving

Gewone mensen
De dagboekschrijvers waren gewone mensen. Samensteller Hans Feijten liet hun teksten, met schrijffouten en al, zoveel mogelijk intact. Het resultaat is een ontroerend en meeslepend ooggetuigenverslag van die laatste oorlogswinter. We beleven de slag om Arnhem, de evacuatie van een groep bejaarden met paard en wagen via Velp en de Veluwe, de voortdurende dreiging van overkomende V1’s. Twee mannen van de hulppost worden opgepakt om voor de Duitsers graafwerk te verrichten, maar weten na 6 weken de benen te nemen, evenals enkele mede-gevangenen én bewakers die de bui van de capitulatie al zien hangen.

Liefdesrelaties tussen verwoesting
We maken de bevrijding van Ede mee terwijl er bij Veenendaal nog hevig geschoten wordt. De groep moet Kamp ’t Schut verlaten en wordt met andere evacués ondergebracht in een kazerne in Ede. Daar zijn ze getuige van de ruwe behandeling van gevangen collaborateurs. En eindelijk komt de terugkeer in het verwoeste en geplunderde Arnhem. Al die tijd bloeien er in de groep twee liefdesrelaties; na de oorlog treden beide stellen in het huwelijk. Het boek is verlucht met vele foto’s maar ook met tekeningen gemaakt door Thijs Starink, één van de dagboekschrijvers. Bijzonder zijn ook de tekeningen die de Joodse Werner Löwenhardt in 1942 van Kamp ’t Schut maakte, toen hij daar geïnterneerd zat alvorens naar Westerbork gevoerd te worden (gepubliceerd in Ik houd niet van reizen in oorlogstijd).

Geloof
De dagboekschrijvers houden zich onder meer staande door hun geloof. Ze proberen elke zondag een kerkdienst mee te maken, al dan niet geïmproviseerd, en noteren de gebruikte bijbelteksten. Deze heeft de samensteller in voetnoten weergegeven, voor wie wil weten wat een predikant in oorlogstijd zoal uitkoos.

De samensteller heeft de dagboeknotities per datum gegroepeerd, zodat eenzelfde gebeurtenis door verschillende ogen gezien wordt. Verder bevat het boek een korte inleiding over de Slag om Arnhem, autobiografische herinneringen van een vierde groepslid, interviews en krantenberichten van na de oorlog en beknopte biografieën. Ook locaties worden toegelicht, evenals enkele begrippen die zo lang na dato niet meer gemeengoed zijn.

Belangrijke plaatsen in het boek zijn Arnhem, Ede, Veenendaal, Elspeet en Doorwerth (in Elspeet worden enkele leden enige tijd geïnterneerd in Kasteel Staverden en hetzelfde gebeurt in Doorwerth in Huize Mooi-Land). Er komen nog veel meer plaatsen in het boek aan bod, waaronder: Aalten, Almelo, Almen, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Babberich, Barneveld, Beekbergen, Coevorden, De Klomp, Delden, Den Haag, Deventer, Didam, Dieren, Dinxperlo, Doesburg, Doetinchem, Driebergen, Ederveen, Eerbeek, Eindhoven, Enschede, Garderen, Haarlem, Harderwijk, Hemmen, Hengelo, Hilversum, Hoenderloo, Laag-Soeren, Laren, Leiden, Lieren, Lochem, Loenen, Lunteren, Nijkerk, Nijmegen, Nunspeet, Oldenzaal, Otterlo, Putten, Randwijk, Rheden, Rhenen, Rotterdam, Ruurlo, Scherpenzeel, Staverden, Stroe, Terborg, Uddel, Velp, Voorthuizen, Wageningen, Warnsveld, Wekerom, Westervoort, Winterswijk, Zevenaar, Zutphen, Zwolle.

Verkocht
Neerlandicus Hans Feijten: ‘Toen mij gevraagd werd of ik die dagboekjes wilde uitgeven, zei ik nee. Maar toen kreeg ik dat stapeltje thuisbezorgd. Ik sloeg zo’n dagboekje open en was meteen verkocht. Dit moest bewaard blijven, niet alleen voor de nakomelingen van deze groep, maar voor Nederland. En dankzij de samenwerking met Uitgeverij Gelderland is het gelukt om er een prachtig boek van te maken.’

* ISBN: 978-94-91826-62-7
* Paperback, 240 pagina’s met circa 145 foto’s en illustraties

‘Wat deze mensen hebben gedaan en meegemaakt, grenst aan het ongelofelijke. Van de situatie in Arnhem, waar ze moeten slapen tussen lijken en emmers met lichaamsdelen, nemen ze ons mee naar Kamp ’t Schut, levensgevaarlijk gelegen tussen de geallieerde troepen in de Betuwe en de Duitsers op de Veluwe, met als gevolg dagelijkse beschietingen en overkomende V1’s, om maar te zwijgen van regelmatige bombardementen op de spoorbaan die veertig meter van het kamp loopt’.

‘De dagboekschrijvers waren gewone mensen. Samensteller Hans Feijten liet hun teksten zoveel mogelijk intact, met schrijffouten en al. Daarbij groepeerde hij de dagboeknotities per datum, zodat de lezer eenzelfde gebeurtenis door verschillende ogen kan meemaken. Het resultaat is een ontroerend en meeslepend ooggetuigenverslag van die laatste oorlogswinter… Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s, kaarten en tekeningen door dagboekschrijver Thijs Starink… Uitgeverij Gelderland maakte van het geheel een prachtig boek. Een stukje Nederlandse geschiedenis is aan de vergetelheid ontrukt’.

Lees de volledige recensie van Saskia Moerenhoet in de Arnhemse Koerier van 21-8-2019: KLIK HIER

Extra informatie

Gewicht 1091 kg
Afmetingen 28 × 21 × 1.2 cm