Aanbieding!

Sint Anthonie Gilde

 27,95  15,00

Het Sint Anthonie Gilde is het oudste, nog actieve Gilde van het land. Dit Gilde speelde een voorname rol in de ontwikkeling van zowel het dorp Epe, als die van de individuele burgers. In het boek wordt stilgestaan bij allerlei voorzieningen die dankzij dit Gilde tot stand zijn gekomen.

Categorie: Tag: Artikelnummer: 257

Beschrijving

Tijdens zijn studie Geschiedenis aan de Friese Academie kwam journalist Dick van der Veen voor het eerst in aanraking met het Sint Anthonie Gilde. Later, toen bij Van der Veen het idee rijpte om hier iets mee te gaan doen, kwam hij dat feit in de notulen tegen. “De journalistiek is mijn ding en daarin heeft mijn meer dan modale belangstelling voor het door het verleden beïnvloede heden geen verandering gebracht. In de journalistiek is snelheid geboden. Gauw anderen deelgenoot maken van de dingen waarmee je bezig bent. Hoe anders is dat met het schrijven van een boek als dit”, aldus Van der Veen.

“Het werd een moeizaam proces. Met vallen en opstaan hebben we uiteindelijk de taak volbracht. We pretenderen op geen enkele manier een wetenschappelijke verhandeling te hebben gecreëerd. Het gaat ons er slechts om een eerbetoon te brengen aan een instelling die 6 eeuwen overleefde. Een stichting die het ‘naoberschap’ als wezenstrek heeft. Anoniem geven. We hebben datgene wat zijdelings met het archief te maken heeft en wat op zich wetenswaardig is er ook bij betrokken. Misschien is het een handvat voor degenen die een vervolgstudie willen doen.”

De auteur en Uitgeverij Gelderland willen hun dank uitspreken naar de oldermannen van het Anthonie Gilde voor het vertrouwen en de financiële medewerking om de uitgave van dit boek mogelijk te maken. Daarbij spreken zij de wens uit dat het gilde ook de komende eeuwen mag overleven. De functie van een sociaal vangnet is vandaag de dag uitgehold: de rol van de instelling die opkomt voor het cultuurgoed en het algemeen maatschappelijk belang blijft daarom van belang.

Gebonden (hardcover), 112 pagina’s
ISBN: 9789491826146