Epe mien däärpien deel 4 – Hej ‘t al eheurd?

 28,95

 

Hardcover
160 pagina’s
ISBN: 978-94-91826-67-2
Prijs: €28,95

Verkrijgbaar bij uw boekhandel > o.a. The Readshop, Hoofdstraat 77 Epe, Jumbo van Andel,  Gruttersplein 15 Epe en bij Uitgeverij Gelderland, Hoofdstraat 143 Epe. Bij bestelling via onze webshop krijgt u het boek thuisgestuurd.

Beschrijving

NIEUW | NIEUW | NIEUW | NIEUW | NIEUW | NIEUW | NIEUW |

Verkrijgbaar bij uw boekhandel > o.a. The Readshop, Hoofdstraat 77 Epe, Jumbo van Andel,  Gruttersplein 15 Epe en bij Uitgeverij Gelderland, Hoofdstraat 143 Epe. Bij bestelling via onze webshop krijgt u het boek thuisgestuurd.

‘Epe mien däärpien deel 4 – ‘Hej ‘t al eheurd’ telt liefst vijftien verhalen vol regionale historie. De teksten zijn verrijkt met vele prentbriefkaarten en foto’s uit familiealbums.

Het eerste verhaal gaat over Jan Veenbergen, die aan de Brinklaan een bloemenwinkel en kwekerij had. Hij moest samen met zijn vrouw Vrougje hard werken voor de centen. Een ander verhaal gaat over ‘De Gelderse Rakkers’. Achter die naam ging het Zuuker-duo Jans Gerard en Gait-Jan van Essen schuil. Zij brachten in menig boerenschuur, in cafés, dansgelegenheden en op bruiloften en partijen hun muziek ten gehore. We spreken dan over de jaren ’30 tot diep in de jaren ’60 van de vorige eeuw. En wie kent niet de kolen- en kunstmesthandel van de aimabele Bertus Smit, op de hoek Vlijtweg-Sint Antonieweg? In zijn voorraadschuurtje verkocht hij menig mud kolen. Verder komen de geschiedenis en de vele verhuizingen van onze Dorpspomp voorbij. Het was Dirk Hendrik Pasman die de gemeente Epe de Dorpspomp in 1948 heeft geschonken. Dan maken we een uitstapje naar Emst. Hier woont aan de Laarstraat al ruim twee eeuwen de familie Pijkeren. In een gesprek met Jan Pijkeren en Sientje Pijkeren-Bosch deden zij uit de doeken hoe hun boerenbedrijf zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Vervolgens staat de schrijver stil bij het aangrijpende verhaal van de dood van de 7-jarige Carina van Suijdam, die voor de ogen van medeleerlingen in 1956 verongelukte bij de Anne de Vriesschool. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan de eveneens trieste dood van de dienstplichtig soldaat Berend van Putten. Hij was gelegerd op de Vliegbasis Soesterberg en verongelukte in 1960 bij een tragisch verkeersongeval. En dan is er nog het verhaal over Epes eerste wandelsportvereniging genaamd LIOS en komt de speelgoedwinkel van Joost Hartman voorbij. Verhalen over de Haelberg, een vergeten biljarttoernooi bij de Posthoorn, Vakantiecentrum Heidebad, de loctiee Julianalaan/Prins Bernhardlaan, waar eens de geliefde huisarts Chris van Heteren woonde, de Prins Bernardtoren en de ‘Tepel van Epe’, ofwel de Woldberg, maken het vijftiental compleet.

Een van de verhalen in ‘Epe mien däärpien’ deel 4 gaat over ‘De Gelderse Rakkers’ uit Zuuk. Op de foto uit 1960 Jans Gerard achter de drums en Gait-Jan van Essen op accordeon. (Privé-archief Bert van Essen).

Zowel de verhalen over personen als gebouwen zijn prettig geschreven, persoonlijk en met een groot gevoel voor de streek en de sfeer uit die tijd.

Een foto uit 1956. Staand links Berry Zimmerman en rechts Henk Veenbergen. Op de voorgrond de tweeling Jaap en Rudi Broer met hun hond Trixie. Het is een van de vele afbeeldingen in een verhaal over Jan Veenbergen, die aan de Brinklaan een bloemenwinkel en kwekerij had. (Privé-archief Henk Veenbergen).

‘Epe mien däärpien deel 4 – ‘Hej ‘t al eheurd’ is gebonden uitgevoerd, in full colour, met harde kaft. Het boek telt 160 pagina’s en kost € 28,95.

LIOS was de eerste wandelvereniging in Epe. Gert van den Esschert schrijft erover in zijn boek. De foto uit 1940 toont van links naar rechts: J. Poll-Jonker, Jannes van Putten en G. Lammers op de IJsselbrug tijdens een wandeltocht in Zwolle. (Privé-archief Johnny Gerard).

De uitgave van het boek is mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Bouwbedrijf Braakman & Pannekoek, Buro voor Bouwkunst en Vormgeving Henk Palm, Eet- & DrinkCafé De Slimmerick, Episch Centrum, Hoveniersbedrijf de Tuinkabouter, Jumbo Van Andel, Overmars Vastgoed, Van Norel Bouwgroep, VanOuds / VanToen, Van Schoonhoven IJzersterk en Henk Veenbergen.