Vallen en helpen opstaan

 16,95

Jan Cremer-achtige hoofdfiguur belicht misstanden in de thuiszorg
Een roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Nederlandse thuiszorg. Je kunt je een eenvoudiger onderwerp voorstellen voor een debuut. Auteur J.W. Jansen, zelf werkzaam als wijkverpleegkundige, ging het niet uit de weg en schreef een rauwe roman, die ‘onder je huid’ gaat zitten.

De hoofdfiguur, kortweg aangeduid als ‘JeeWee’, vertoont Jan Cremer-achtige trekjes. Naarmate het boek vordert, leren we hem steeds beter kennen en krijg je zelfs enig begrip en sympathie voor zijn bij tijd en wijle hufterige gedrag. Dat gedrag komt deels voort uit zijn worsteling met de bureaucratie en de misstanden in de thuiszorg. JeeWee spaart niemand, zijn collega’s niet, zijn cliënten evenmin en al helemaal zichzelf niet. De hoofdfiguur lijdt sterk onder de ingrijpende veranderingen in de zorgsector. Daarmee schetst de auteur een even onthullend als onthutsend beeld van de onmogelijke werkdruk en eisen die aan wijkverpleegkundigen worden gesteld.

Categorieën: , Tag: Artikelnummer: 1618

Beschrijving

Het is al snel duidelijk: JeeWee verkeert in een crisis. Ondanks dat hij alles mee lijkt te hebben – een goede baan, een succesvol schrijversdebuut en populariteit – krijgt hij geen letter meer op papier en kan hij steeds slechter omgaan met alle narigheid die hij op zijn werk als wijkverpleegkundige tegenkomt. Om de beelden die continu door zijn hoofd spoken te verbannen, probeert hij van alles om er maar niet aan te hoeven denken; van obsessief sporten, tot drank en drugs. De beelden krijgen steeds meer de overhand, terwijl zijn menselijkheid langzaam maar zeker lijkt te verdwijnen.

Het boek is indirect een aanklacht tegen de situatie in de thuiszorgsector. Als de kwaliteit van een samenleving valt af te meten aan de zorg die we besteden aan de zwakkeren in ons midden, dan is het droevig gesteld met Nederland. Tegelijkertijd laat ‘Vallen en helpen opstaan’ zien dat het idealisme en enthousiasme van een individu helaas vaak niet is opgewassen tegen het cynisme en de bureaucratie van theoretische systemen en dogma’s. JeeWee bevindt zich op een hellende schaal en dupeert daarmee zichzelf en zijn omgeving. Het is niet minder dan een gruwelijke gedachte dat vele duizenden wijkverpleegkundigen in ons land worstelen met dezelfde problematiek.

118 pagina’s, Paperback
ISBN: 9789491826368