Wolven op de Veluwe – Hun geschiedenis en terugkeer

 29,95

Nadat in 1897 de laatste wolf op de Veluwe werd gedood, verdween het dier ruim een eeuw uit beeld om in 2018 terug te keren. Er vormde zich een wolvenpaar waarna de eerste welpen werden geboren. Het levert tot op de dag van vandaag verhitte discussies en een hausse aan ‘wolvenactiviteiten’ op.

Beschrijving

Dit boek handelt over de relatie tussen mens en wolf die leidde tot een massale jacht op het dier, zeker toen de Veluwe te maken had met een wolvenplaag (rond 1600). Door allerlei maatregelen werd de wolf uitgeroeid. Slechts in de herinnering bleef de wolf aanwezig, zoals in naamgeving en toponiemen, later in sprookjes en was het dier te bewonderen in de dierentuin.

Vanaf de 20e eeuw zou er meer gediscussieerd worden over de natuur en werd er voorzichtig geopperd dat de wolf terug zou kunnen keren. Dat werd in 2013 waarheid, waarna voor- en tegenstanders over elkaar heen buitelden. Was Nederland niet te druk? De wolf trok zich daar niets van aan en vestigde zich op de Veluwe. In 2019 was het dier vrijwel dagelijks nieuws en een golf van activiteiten was het gevolg.

De auteur schetst de gang van zaken rond de wolvenjacht, de sprookjeswolf, de discussie en de terugkeer van het dier met al zijn activiteiten, waarbij de nadruk ligt op de Veluwe, al wordt er ook naar de algemene lijn gekeken.

160 pagina’s
hardcover met talrijke (natuur)foto’s
ISBN: 9789 4918 266 34

Evert de Jonge is historicus en publiceert regelmatig over lokale en regionale (Veluwse) geschiedenis.

Natuurfoto’s: Mark Zekhuis

Extra informatie

Gewicht 0.8 kg
Afmetingen 29 × 21.5 × 1.4 cm