Page 5 - voetbalkrant2019
P. 5

Marije Brummel boordevol ambitie
5
Marije Brummel begon haar voetbalcarrière bij VV Emst en was daar lange tijd het enige meisje. Ze bleek getalenteerd en kwam zelfs 29 keer uit voor het Nederlands elftal. Momenteel voetbalt de oud-inwoner van Emst voor het vierde achtereenvolgende jaar bij het Noorse IL Sandviken en is ze tegelijkertijd trainer van het damesteam van Fana, de ploeg die uitkomt in de Derde Divisie in Noorwegen. TeksT: GerriT Tenkink | foTo’s: AsTrid M. nordhAuG
beginnen, maar moet eerst toegelaten worden tot de cursus.”
Wat zijn de resultaten tot nu toe (halverwege de competitie)?
“We zijn goed gestart, maar een slechte periode met veel blessures en ziektes zorgde ervoor dat we een aantal wedstrijden verloren. We staan nu zesde (van twaalf teams), maar ik verwacht dat we een aantal plaatsen hoger eindigen.”
Je hebt ongetwijfeld het WK vrouwen ge- volgd. Wat vond je van het Nederlands elftal? “Ze hebben boven verwachting gepresteerd! De druk was hoog. Dat ze de  nale hebben gehaald is echt een topprestatie.
Is het Nederlands vrouwenvoetbal (en ook Eu- ropa) in staat om over 4 jaar de VS te verslaan? “Dat is zeker mogelijk. De jeugdopleiding in Nederland is heel goed, waar in andere landen (zoals de VS) vooral fysiek getraind wordt. De meeste speelsters uit het Nederlands Elftal spelen al in het buitenland waardoor ze fullprof kunnen zijn. Die inhaalslag is al begonnen en zal zich alleen maar doorzetten.”
Zie jij voor jezelf nog een rol in het Neder- lands vrouwenvoetbal? Als speler of als trainer?
“Ik wil niet meer spelen in de Nederlandse com- petitie. Maar als ik me goed ontwikkel als trainer is het uiteraard mogelijk dat ik op een gegeven moment aan de slag ga in Nederland.”
Marije Brummel in actie in het shirt van haar club IL Sandviken.
“Op m’n 8e ben ik begonnen met voetballen bij
VV Emst. Toen Arie Post me zag spelen bij een oefenwedstrijd tegen een VV Emst jeugdteam met het schoolvoetbalteam vond hij dat ik talent had en zorgde hij ervoor dat ik bij VV Emst ging voetballen. Op mijn vijftiende maakte ik de overstap naar het vrouwenteam van SC Klarenbeek. Daarna heb ik bij VV Saestum en Be Quick ’28 gespeeld tot in 2007 de Eredivisie van start ging. Het eerste jaar speelde ik bij FC Twente, daarna 3 jaar bij SC Heerenveen, 1 jaar bij PSV/FCE en 1 jaar bij PEC Zwolle.”
Om vervolgens ook uit te komen voor het Nederlands elftal.
“Klopt. Ik heb vanaf mijn elfde bij verschillende KNVB-selecties gespeeld tot ik op mijn 21e mijn debuut voor het Nederlands Elftal maakte tegen Italië. Uiteindelijk heb ik 29 wedstrijden in Oranje gevoetbald.”
Hoe ben je in Noorwegen terechtgekomen?
“Na buitenlandse avonturen in Cyprus bij Apollon Limassol en Bristol Academy in Engeland zat ik een paar maanden zonder club. Mijn manager Leoni Blokhuis (Flowsports) kreeg contact met IL Sandviken en na een proefweek kreeg ik een contract aangeboden.”
En dus voetbal je nu voor het vierde seizoen bij IL Sandviken. Op welke positie?
“Ik speel op het middenveld. maar wel box-to- box. Ik ben dus betrokken bij zowel verdedigen- de als aanvallende acties.”
Hoe zijn de resultaten van het team?
“De eerste twee jaren waren wisselend. We wa- ren erg verdedigend en eindigden in de midden-
moot. Vorig seizoen werden we gedeeld derde en behaalden we de beker nale. Op dit moment staan we derde in de competitie en we willen hoger eindigen dan vorig jaar. Onze competitie loopt overigens van maart tot november.”
En persoonlijk?
“Eind maart ben ik geblesseerd geraakt en heb ik een kijkoperatie aan mijn knie gehad, dus ik heb nog niet veel bij kunnen dragen. Maar ik ga er van uit dat ik vanaf nu alles weer kan spelen en hoop dat ik net zo belangrijk word als vorig jaar met assists en hopelijk een paar goals.”
Wat is het verschil met de Nederlandse competitie?
“De Noren leggen de nadruk op het fysieke, terwijl de Nederlandse competitie tactischer is ingesteld. En de verschillen tussen de teams zijn kleiner, iedereen kan van iedereen winnen.”
Weet je al wat je na dit seizoen gaat doen?
“Ik heb nog geen idee. Mijn contract loopt af, dus alles is mogelijk. Ik ben 34 en ik kan nog wel een paar jaar spelen. Maar ik bekijk het van jaar tot jaar.”
Maar naast voetballer ben je ook trainer. Een unieke combinatie.
“Ik ben inderdaad trainer van het damesteam van Fana. Dit team speelt in de Derde Divisie,
te vergelijken met Eerste Klasse vrouwen in Nederland. Het bevalt hartstikke goed. Ik heb het UEFA B-diploma en het is leuk om nu al ervaring op te doen als trainer. Ik wil graag met UEFA A
In 1997 startte het Slimmerick zaalvoetbaltoernooi om de voetballoze periode rond Kerst en Oud en Nieuw op te vullen. Ruim twee decennia later is het nog altijd een populair evenement bij voetballers en supporters.
TeksT: GerriT Tenkink
en Oene) en twee zaalvoetbalteams (Van de Schepop en KCVO) bij elkaar weten te bren- gen. Dat staat garant voor drie mooie avonden zaalvoetbal.”
WENS
De vraag of er dit jaar ook plek is voor dames- voetbal moet Jan negatief beantwoorden. “Nee, helaas hebben we rond deze periode maar
drie avonden en die zitten boordevol. We zijn wel aan het denken of we elders in het jaar eenzelfde toernooi kunnen organiseren, maar dan voor vrouwen. Dat is zeker een wens die bij ons leeft.”
SV Vaassen is de oudste voetbalclub in de gemeente Epe. De club zag het levenslicht op 12 juni 1920 en bestaat dus aan het eind van dit seizoen 100 jaar. Uiteraard mag dat niet ongemerkt voorbijgaan. Er staan rondom het weekend van 12 juni diverse activiteiten op het programma. Het weekend begint op vrijdag 12 juni met een receptie voor genodigden. Hoog- tepunt is zonder twijfel de wedstrijd van het eer- ste elftal tegen oud-spelers van het Nederlands Elftal op zaterdag 13 juni. Op zondag 14 juni is er een reünie. Later in de week, op vrijdag 19 juni, organiseert de vereniging een muzikale dorpsavond in het centrum van Vaassen.
“Ik speel op het middenveld, maar wel box-to-box.”
Slimmerick toernooi geliefd
SV Vaassen
100 jaar
Henk Huiskamp, eigenaar van Eet- en Drinkca- fé De Slimmerick in Epe en hoofdsponsor van het toernooi, rekent uit dat het de 23e editie is van het toernooi dat ooit begon als ‘De Stunt Zaalvoetbaltoernooi’. “Destijds werkte ik in Discotheek De Stunt in Epe en wilden een paar jongens van KCVO een zaaltoernooitje starten. Het waren trouwe bezoekers van De Stunt, dus het lag voor de hand om te sponsoren.”
En het toernooi is nog altijd populair. “Daarom willen we niet te veel sleutelen aan de formu- le”, zegt Jan Leerkes namens de organisatie. “Dit jaar spelen we de poulewedstrijden
op 27 en 28 december. De kruis nales en  nales volgen dan op 30 december. We zijn nog steeds trots dat we de veldselecties van drie zondagverenigingen (Epe, Vaassen en KCVO), drie zaterdagverenigingen (EZC, Emst


   3   4   5   6   7