Page 5 - VA10_2017
P. 5
Gunnen
Berghorst is in het dagelijks leven di- recteur van technisch installatiebedrijf De Wijnbergen in Epe en Rioolservice in Epe. Een drukke baan, maar dat weer- houdt hem er niet van ook voorzitter te zijn van Oener Belang. “We wonen in een prettig dorp, maar dat gaan niet vanzelf. Daar moet je wel wat voor doen”, zegt Berghorst, die bijna zijn hele leven
in Oene woont. “We hebben hier wel verschillen, bijvoorbeeld christelijk en niet-christelijk of autochtone Oenenaren en, zoals wij dat hier zeggen ‘import’, maar we laten elkaar in de waarde en geven elkaar genoeg ruimte. We houden rekening met elkaar. Kijk, hier in Oene hang je op zondag de was niet buiten. Het is een kleine moeite rekening met een ander te houden. En kijk naar het voorzieningenniveau in het dorp. Je kunt hier alles kopen wat je nodig hebt. In feite hoef je het dorp niet uit. We hebben een supermarkt, slager, dorps- café, meubelzaak en nog veel meer. Best bijzonder voor zo’n klein dorp. Mensen stellen dat op prijs, maar weten ook
dat ze voor hun boodschappen naar de super hier in het dorp moeten. Doen ze dat niet , dan is het snel gebeurd met de winkel. Daar is iedereen zich wel bewust van. Hier heerst heel sterk het idee, zeker onder ondernemers, dat je elkaar wat moet gunnen.”
Een ander voorbeeld hoe het dorp levend wordt gehouden is de groenvoor- ziening. Met medewerking van Oener Belang hebben Oenenaren een stukje groen of bijvoorbeeld een speeltuintje geadopteerd. Zij houden dat schoon en netjes. Zo ontstaat een prettiger leefom- geving, maar ook sociale samenhang.”
Actief opstellen
Het bestuur van Oener Belang is een
groep jonge enthousiaste mensen. “Onlangs is de secretaris verhuisd,
dus we zijn op zoek naar een nieuwe. Maar verder loopt alles op rolletjes.
Al wil dat niet zeggen dat alles vanzelf gaat. Je moet je actief opstellen. Het belangrijkste is dat je luistert naar je leden. We zeggen altijd: ‘Als er wat is, heb je een idee, een klacht of een vraag: laat het horen. Dan kunnen wij kijken
of we er iets mee kunnen doen’. Inmid- dels hebben we een behoorlijk netwerk opgebouwd en dat betekent dat we de weg weten. Naar gemeente en provin- cie, maar ook naar andere instanties. De mensen in Oene zien dat. En die zien ook dat je af en toe een succesje hebt. En lukt het niet, dan zeggen we het ook. Het belangrijkste is dat je het dan uitlegt”, vertelt Berghorst, die het dorpsplein een mooi voorbeeld vindt van hoe je met vereende krachten wat moois kunt creëren.
“Toen bekend was dat de ruimte hier in het dorp beschikbaar kwam hebben we alle leden bij elkaar geroepen en gezegd: ‘Kom maar met ideeën. Laat de nan- ciën even buiten beschouwing, maar zeg
‘We zijn geen club die bij een protest de giertank opentrekt’
gewoon wat je wilt hebben’. We hebben alle ideeën geïnventariseerd en zijn vervolgens met onze plannen naar de provincie en de gemeente gegaan. Daar is een prachtig plein uitgerold.”
Onacceptabel
Momenteel investeert Oener Belang veel tijd en geld in de perikelen rond
de vliegroutes voor vliegveld Lelystad. Berghorst: “Wat ons betreft hoeft het vliegveld niet weg, maar moeten de vliegroutes anders. En die routes hoe- ven ook niet naar een andere richting, want dan hebben andere dorpen er last van. In het plan zoals dat er nu ligt ko- men de vliegtuigen over Oene en stijgen ze van 1.700 naar 2.800 meter. Je kunt
je wel voorstellen hoeveel lawaai dat geeft. Voor ons is dat onacceptabel. Wij willen dat ze hoger gaan vliegen en dat Lelystad Airport niet open gaat, voordat de herindeling van het luchtruim heeft plaatsgevonden. Dit met inspraak van burgers, overheden, recreatie en bedrij- ven.”
Arno Berghorst: “Kom maar met ideeën.” Dankzij deze inspraak ontstond er veel draagvlak voor het fraaie nieuwe dorps- plein in Oene.
Ontevredenheid
Deze periode wordt ook in de Kamer gediscussieerd over de aanvliegroutes en de herinrichting van het luchtruim. Berghorst volgt het met spanning. “Wij voelen ons voor de gek gehouden door de landelijke politiek en door Schiphol. Aan ons is nooit het eerlijke verhaal verteld. De burgers zijn niet gehoord
in dit verhaal. Dat stuit ons tegen de borst. Vandaar dat wij aansluiting heb- ben gezocht met grotere organisaties zoals Red de Veluwe en Hoogoverijssel”, zegt Berghorst, die de vergelijking trekt met zijn eigen vereniging. “Als er iets speelt in Oene, dan betrekken wij daar de bevolking bij. We zijn voor maxi- male inspraak en spelen open kaart.
Je kunt niet ieder zijn zin geven, maar
je kunt zaken wel uitleggen, ook al is
de boodschap voor sommigen minder prettig. Leg je het niet uit, of probeer je dingen door te drukken zonder betrok- kenen daarbij te horen, dan beginnen de mensen te ageren. Dan krijg je wat er nu gebeurt bij Lelystad. Mensen hebben het gevoel dat er achter hun rug om van alles wordt bekokstoofd. Persoonlijk kan ik daar ook slecht tegen.”
Tekst en foto: Gerrit Tenkink
Oener Belang heeft vrijdag 8 decem- ber het Buurtlabel van Veilig Verkeer Nederland ontvangen. VVN reikt buurtlabels uit aan instanties of parti- culieren die zich actief inzetten voor een verkeerveilige woonomgeving. Oener Belang heeft zich de afgelopen tijd actief ingezet om voor de gehele dorpskom van Oene een snelheids- limiet van 30 kilometer per uur in te voeren. Daarnaast heeft Oener Belang actief bemoeienis gehad met de reconstructie van het laatste stukje Eperweg, van de begraafplaats tot de dorpskern. Daar komt in 2018 naast de rijbaan een voetpad en wordt de weg gemarkeerd met een optische wegversmalling.
VA-KRANT
MENS & WERK | 5