Page 5 - VA09_2018
P. 5

b veur bie ‘t proat’n’
“Ik hielp op de boerderij van mijn opa en oma met grint harken en matten klop- pen. Vaak ook mocht ik boodschappen doen in ‘De Nieuwe Eisch’, de winkel van Jonker op de kruising Eperweg, Papen- straat. Als het werk gedaan was, liet mijn oma me bij het fornuis en mocht ik koken. “Probeer eens de nootmuskaat”, zei ze dan, of een andere kruidensoort
of smaak. Het zette me op het spoor van zelfstandig zoeken naar smaken. Ik vind koken, en het daardoor anderen naar de zin maken, nog altijd geweldig. Heerlijk experimenteren met smaken, buiten
de gebaande paden gaan. Een andere hobby van me is tuinieren en het kijken naar typen wolken, luchten en sterren. Ook dat heb ik van m’n oma meegekre- gen. Ze was een geweldig mens. Ik heb veel aan mijn oma te danken.”
Hophoofdstad
In de jaren ’90 maakte Henk Overbosch in België voor het eerst kennis met spe- ciaalbier. “Met bieren heb je opvallend genoeg veel meer smaakvariaties dan met wijnen. Later kwam ik in de winkel bij Burg Bieren in Ermelo, kocht een proefpakket en ben daarmee bier gaan maken. Net als bij m’n oma ging ik aan de slag met verschillende smaken. Met oude en nieuwe smaken en technieken bier maken; ik vind het geweldig. Jaren later belde mijn vader me dat er op TV Gelderland een programma was over
‘Durf je buiten je eigen kaders te kijken en sta je open voor nieuwe smaken?’
een man met een hopveld. Zo maakte ik kennis met Henk Wesselink, die in 2011 in Zuuk een hopveld heeft aangelegd. Wist je trouwens dat Emst rond 1500 een soort hophoofdstad van Europa was? Toen het spoor werd aangelegd en daarmee de hop uit andere delen van Europa hier kwam, raakte de hopteelt in deze regio in verval. In die periode wa- ren er in Epe verschillende brouwerijen: Oranjeboom, dat was gekoppeld aan de Posthoorn, ’t Anker, waarnaar straatna- men als Ankerstraat en Brouwerijstraat verwijzen, en Brouwerij de Woeste, die schuin tegenover de boerderij van mijn grootouders heeft gestaan. Nu weet ik waarom die boerderij ook de Woeste heet. Het kan geen toeval zijn dat het
brouwen van speciaalbier mijn hobby is geworden.”
In 2007 vierde Henk zijn veertigste verjaardag. Lachend vertelt de geboren en getogen Epenaar hoe zijn vrouw
Ellis hem vroeg wat hij nog wilde doen voor hij z’n midlife crisis in zou gaan. Henk antwoordde: “Ik wil weer in een band spelen en bier brouwen. Beide
is gelukt.” Hij is leadzanger bij onder meer de band Blue Labeled, die in 2012 tijdens Epop optrad. De wens om bier te brouwen is in 2011 uitgemond in het Epe Biercollectief. “We hadden hop geplant en de enige brouwerij die wat met de verse hop wilde doen bleek Brouwerij de Molen in Bodegraven”, vertelt Henk. Klaas Schreur, eigenaar van de Mitra in Epe, omarmde het initiatief onmiddellijk. Toenmalige buurman Maarten de Groot zorgde voor de fotogra e en de etiketten en trad daarmee toe tot het collectief. Henk Wesselink, met zijn talloze contac- ten in de speciaalbierwereld en eige- naar van het hopveld, mocht natuurlijk evenmin ontbreken. Met het toetreden van sommelier Edwin Raben was het col- lectief compleet. Drijvende kracht is nog altijd Henk Overbosch. Hij brouwt het bier, verkoopt het, heeft talloze klanten- contacten, neemt deel aan bierfestivals en zet daarmee het Epe Bier Collectief voortdurend op de kaart. Helaas ging de Mitra-winkel van Klaas Schreur failliet
in februari 2017 en trok Klaas zich terug uit het collectief. “Henk, Maarten, Edwin en ik vormen formeel het Epe Bier Col- lectief, maar zonder hulp van familie, vrienden en talrijke vrijwilligers kunnen we niet. Het is écht een collectief.”
Russian Imperial Stout
In 2016 adopteerde Brouwerij De Molen het hopveld van het Bier Collectief. Vanaf dat moment gaat het hopveld
door het leven als Hopveld De Molen. Er groeien vier Amerikaanse hopsoorten: Cascade, Centennial, Chinook en Willa- mette. Praat met Henk over speciaalbier en hop, over de techniek van het brou- wen, de smaaknuances of de historie van deze onderwerpen en er volgt een gepassioneerde uiteenzetting met talloze feiten en wetenswaardigheden. Niet voor niets wordt hij regelmatig gevraagd als
Henk Overbosch: “Van speciaalbier moet je genieten, dat klok je niet weg.”
VA-KRANT
HOBBY & VRIJE TIJD | 5
e


































































































   3   4   5   6   7