Page 17 - VA07_2021
P. 17

Van (burger)boer







                                  naar bord












       Rechtstreeks bij de boer kopen, of zelf een landje bewerken, komt steeds vaker
      voor. “Niet zo gek,” zegt Martin Bongers, die deze ‘van boer naar bord’ beweging
        ook in onze regio wil aanjagen. “Een boerenkool die net van het land komt, is
              supervers. Dat is gewoon veel lekkerder. En goedkoper. En veiliger.”


                                                                            lijk veel te goedkoop. Dat komt omdat
                                                                            veel kosten, zoals van bodemverontrei-
                                                                            niging en afval, niet in de prijs verwerkt
                                                                            zijn. Daar gaat ‘Europa’ wat aan doen,
                                                                            en dat gaan we onherroepelijk in onze
                                                                            portemonnee merken.”
                                                                            De deelnemers van het burgerinitiatief
                                                                            hebben dus verschillende motieven. “Dat
                                                                            is wat ik overal zie”, zegt Martin. “Links
                                                                            en rechts, rijk en arm… het interessante
                                                                            is juist wat ons bindt. En dat is voedsel.
                                                                            Voedsel verbindt. Niet alleen aan tafel,
                                                                            maar ook als we gezamenlijk produceren
                                                                            of samen bij de boer inkopen.”
                                                                            “Mijn persoonlijke motivatie?” Niet
                                                                            zo interessant, vindt Martin, want hij
                                                                            ziet zichzelf slechts als de kartrekker
                                                                            van het initiatief. “Mij gaat het om de
     Martin Bongers poseert bij het stalletje van Elly van Zuuk aan de Kanaalweg: “Het interes-  dreigende teloorgang van het Veluws
     sante is wat ons bindt. En dat is voedsel.”                            landschap. Steeds meer kleine boeren
                                                                            hebben geen opvolging, geen verdien-
     Burgers en boeren zoeken elkaar dus in   anders dan op zand. Fiets maar door de   model meer. Die boeren kunnen zich ge-
     toenemende mate op. Martin: “In Epe   regio, richting de rivier vind je fruit-  dwongen voelen om zonnepanelen neer
     loopt al een burgerinitiatief. Burgers telen   kwekerijen, meer naar het binnenland   te zetten, of om in zee te gaan met een
     gezamenlijk hun eigen voedsel. Niet ieder   vooral groentetelers.”     projectontwikkelaar. Wij, de burgers,
     voor zich, zoals op een volkstuin, maar                                bieden ze een alternatief door hun land
     planmatig. Alsof zij samen één boer zijn.”  Ideële motieven            te bewerken.”
                                        Maar er zijn ook ideële motieven. Som-  Een onderdeel van het initiatief is een
     Doordachte strategie               mige burgerboeren doen mee omdat zij   website die alle stalletjes en boeren in
     De burgerboeren verkopen hun pro-  bezwaren hebben bij de traditionele,   de regio in kaart brengt. Inclusief de
     ducten straks rechtstreeks aan andere   grootschalige voedselproductie. “Het   burgerlandjes. “Volgend jaar kun je op
     burgers en aan de horeca. “Op die ma-  lijkt inderdaad wel of je bijna niks meer   basis van een menu je eigen ingrediën-
     nier ontstaat een geldstroom, waarmee   kunt vertrouwen, qua herkomst en   ten bij elkaar fietsen, of het wordt op je
     steeds meer landjes gepacht of gekocht   bestrijdingsmiddelen. Ook zien ze dat   keukentafel gebracht.”
     kunnen worden.” Dit is een doordachte   de bodem zelf zwaar te leiden heeft, die   Meer informatie? Bel of mail Martin,
     strategie, volgens Martin. “Klopt, je kunt   wordt uitgeput.” Daarnaast voelen weer   06-53231695, mb@freedom.nl.
     mensen en middelen delen en gezamen-  andere deelnemers aan dat de voedsel-
     lijk in- en verkopen, dat is efficiënt.”   prijzen de komende jaren sterk zullen   Tekst: Roelof Dalhuisen
     Maar vooral zal er steeds meer diversi-  stijgen, een reden om ‘zelfredzaam’ te   Foto: Gerrit Tenkink
     teit ontstaan. “Op rivierklei teel je iets   worden. Martin: “Ons eten is ook eigen-
     VA-KRANT                                                    PLEINMARKT 11 SEPTEMBER 2021  |  17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22