Page 9 - VA04_2022
P. 9

hoogte zetten. Bovendien ging daarmee   wen. Daar had ik geen zin in. Sindsdien   voorheen in loondienst. Twee jaar
     de productie per plant omhoog. Daarna   kopen we de jam in. En die verkopen   geleden maakte hij de stap door toe te
     kwamen er koepels waarin je kon staan   we nu samen met onze aardbeien en di-  treden tot de vof. Gerrit: “We doen het
     en daarna, na een flinke storm in 1994   verse streekproducten in onze winkel.”  nu samen, maar William gaat wel steeds
     die alle plastic koepels wegblies, glazen                              meer de koers uitzetten. Hij heeft zijn
     kassen. Het waren steeds flinke inves-  Geduld                         eigen visie en zijn eigen ideeën en dat is
     teringen. In de volle grond groeit de   “We streven er altijd naar om op 23 april   goed. Wij blijven hier binnen het bedrijf
     aardbei min of meer vanzelf, maar als   onze eerste aardbeien af te leveren en   actief zolang we gezond blijven en het
     je ze in potten zet, moet je ook goede   de winkel te openen. Het is daarnaast   leuk vinden. Ik ben graag thuis en er is
     installaties aanleggen voor het water   altijd ons doel geweest om de natuur   altijd wat te doen. Ik ben geen vakan-
     en de bemesting. En zo zijn we steeds   zoveel mogelijk zijn werk te laten doen”,   tieman. We zijn wel eens weggeweest,
     blijven investeren en vernieuwen. En   zegt Gerrit, die verder uitlegt dat het op-  maar de mooiste vakantiedag is de dag
     omdat we aardbeien binnen en buiten   kweken van de juiste aardbei een vak op   dat we weer naar huis gaan.”
     hebben en trucjes met bijvoorbeeld   zich is. “Je hebt verschillende soorten,
     het invriezen van de planten, konden   maar ik heb altijd de Elsanta-aardbei ge-  Geen Open Dag
     we het oogstseizoen verlengen van mei   kweekt. Dat vind ik verreweg de lekker-  Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt
     tot Kerst”, zegt Gerrit, die erbij vertelt   ste. Een goede structuur, zoetzuur van   was de Open Dag van de Aardbeientuin,
     dat tegenwoordig het seizoen afloopt in                                maar de afgelopen 2 jaar gooide corona
     oktober. “De oplopende energieprijzen                                  roet in het eten. Het betekent, zo vertelt
     maken het niet meer rendabel om door                                   Trijnie, het definitieve einde van deze
     te gaan tot Kerst. Bovendien vind ik het,   ‘Ik ben geen vakantieman.   traditie. “Het was altijd ontzettend leuk,
     nu ik iets ouder ben, eind oktober ook                                 maar we waren er ook verschrikkelijk
     wel welletjes.”                      De mooiste vakantiedag            druk mee. We hadden soms meer dan
                                           is de dag dat we weer            vierduizend bezoekers en de hele buurt
     Winkel                                                                 hielp mee. De voorbereidingen begon-
     In 1982 leerden Trijnie en Gerrit elkaar   naar huis gaan’             nen al in januari. Na afloop van de Open
     kennen en toen ze in 1985 trouwden,                                    Dag (altijd de zaterdag voor Moeder-
     gingen ze samen verder met de aardbei-                                 dag) moest het seizoen nog beginnen,
     entuin. Het was ook het jaar dat William                               maar had ik het idee dat ik er al een
     werd geboren. Vijf jaar eerder, in 1980,   smaak en goed houdbaar”, zegt Gerrit,   seizoen op had zitten. Ik vind het goed
     had Gerrit zich al in laten schrijven bij   die uitlegt dat waterhuishouding, zon   zo. Nu leven we een stuk relaxter naar
     de Kamer van Koophandel om het vak   en temperatuur essentieel zijn. “Laat de   het voorjaar toe.” Gerrit vult aan: “Maar
     van aardbeienkweker beroepsmatig op   natuur zijn werk doen. Er zijn kwekers   dat betekent niet dat we stilzitten. Zo
     te pakken. “Vanaf het begin ben ik een   die er ontzettend veel water inpompen,   zijn we betrokken bij de organisatie van
     soort ‘vliegende keep’ geweest”, vertelt   maar dan krijg je een aardbei zonder   de ‘Op Pad-dagen’ in Oene, een fiets- en
     Trijnie, die inmiddels is aangeschoven.   smaak. En als het te warm wordt, krijgt   autoroute op de laatste dinsdag in juli
     “De administratie, de in- en verkoop van   de plant last van stress en laat hij de   en eerste dinsdag in augustus. En we
     producten en nog honderd bijkomende   vrucht te snel los, waardoor er te weinig   hebben hier op ons terrein een kinder-
     klusjes en natuurlijk het huishouden. In   suikers in komen. De aardbei is het   wandelroute uitgezet met opdrachten.
     het begin maakten we ook onze eigen   lekkerst als hij kan rijpen tussen de 15   Dat laatste was overigens een idee van
     jam, die we aan huis verkochten. Op een   en 25 graden. Het betekent ook dat je   William.”
     gegeven moment kwam de Keurings-   geduld moet hebben.”
     dienst van Waren om de jam te keuren.
     Met de jam was niks aan de hand, maar   William
     wilden we hiermee verder gaan, dan   Zoon William werkte al langere tijd bij   Tekst en foto: Gerrit Tenkink
     moesten we een nieuwe keuken bou-  zijn ouders in de aardbeientuin, maar
                                                    (advertenties)
                                                          DE9008410-ONT002-CB017
                                                             Frans Schimmel

                                                                               Groen en Grondwerk
                                                           Van schop tot shovel,
                                                               uw specialist in Groen-en Grondwerk!

                                                                    Aanleg & onderhoud van gazons
                                                                          Grondwerk
                                                                          Bestratingen
                                                                           Maaiwerk
                                                                           Transport
                                                                        Gladheidsbestrijding
                   Eet- & Drink Café De Slimmerick
                    Hoofdstraat 106a 8162 AN Epe                   Verhuur van machines met machinist
                         0578 - 629 887
                       www.slimmerickepe.nl                 06-22419873 Eekterweg 34 | Vaassen | www.fransschimmel.nl

     VA-KRANT                                                                           MENS & WERK  |  9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14