Page 9 - VA04_2022
P. 9
hoogte zetten. Bovendien ging daarmee wen. Daar had ik geen zin in. Sindsdien voorheen in loondienst. Twee jaar
de productie per plant omhoog. Daarna kopen we de jam in. En die verkopen geleden maakte hij de stap door toe te
kwamen er koepels waarin je kon staan we nu samen met onze aardbeien en di- treden tot de vof. Gerrit: “We doen het
en daarna, na een flinke storm in 1994 verse streekproducten in onze winkel.” nu samen, maar William gaat wel steeds
die alle plastic koepels wegblies, glazen meer de koers uitzetten. Hij heeft zijn
kassen. Het waren steeds flinke inves- Geduld eigen visie en zijn eigen ideeën en dat is
teringen. In de volle grond groeit de “We streven er altijd naar om op 23 april goed. Wij blijven hier binnen het bedrijf
aardbei min of meer vanzelf, maar als onze eerste aardbeien af te leveren en actief zolang we gezond blijven en het
je ze in potten zet, moet je ook goede de winkel te openen. Het is daarnaast leuk vinden. Ik ben graag thuis en er is
installaties aanleggen voor het water altijd ons doel geweest om de natuur altijd wat te doen. Ik ben geen vakan-
en de bemesting. En zo zijn we steeds zoveel mogelijk zijn werk te laten doen”, tieman. We zijn wel eens weggeweest,
blijven investeren en vernieuwen. En zegt Gerrit, die verder uitlegt dat het op- maar de mooiste vakantiedag is de dag
omdat we aardbeien binnen en buiten kweken van de juiste aardbei een vak op dat we weer naar huis gaan.”
hebben en trucjes met bijvoorbeeld zich is. “Je hebt verschillende soorten,
het invriezen van de planten, konden maar ik heb altijd de Elsanta-aardbei ge- Geen Open Dag
we het oogstseizoen verlengen van mei kweekt. Dat vind ik verreweg de lekker- Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt
tot Kerst”, zegt Gerrit, die erbij vertelt ste. Een goede structuur, zoetzuur van was de Open Dag van de Aardbeientuin,
dat tegenwoordig het seizoen afloopt in maar de afgelopen 2 jaar gooide corona
oktober. “De oplopende energieprijzen roet in het eten. Het betekent, zo vertelt
maken het niet meer rendabel om door Trijnie, het definitieve einde van deze
te gaan tot Kerst. Bovendien vind ik het, ‘Ik ben geen vakantieman. traditie. “Het was altijd ontzettend leuk,
nu ik iets ouder ben, eind oktober ook maar we waren er ook verschrikkelijk
wel welletjes.” De mooiste vakantiedag druk mee. We hadden soms meer dan
is de dag dat we weer vierduizend bezoekers en de hele buurt
Winkel hielp mee. De voorbereidingen begon-
In 1982 leerden Trijnie en Gerrit elkaar naar huis gaan’ nen al in januari. Na afloop van de Open
kennen en toen ze in 1985 trouwden, Dag (altijd de zaterdag voor Moeder-
gingen ze samen verder met de aardbei- dag) moest het seizoen nog beginnen,
entuin. Het was ook het jaar dat William maar had ik het idee dat ik er al een
werd geboren. Vijf jaar eerder, in 1980, smaak en goed houdbaar”, zegt Gerrit, seizoen op had zitten. Ik vind het goed
had Gerrit zich al in laten schrijven bij die uitlegt dat waterhuishouding, zon zo. Nu leven we een stuk relaxter naar
de Kamer van Koophandel om het vak en temperatuur essentieel zijn. “Laat de het voorjaar toe.” Gerrit vult aan: “Maar
van aardbeienkweker beroepsmatig op natuur zijn werk doen. Er zijn kwekers dat betekent niet dat we stilzitten. Zo
te pakken. “Vanaf het begin ben ik een die er ontzettend veel water inpompen, zijn we betrokken bij de organisatie van
soort ‘vliegende keep’ geweest”, vertelt maar dan krijg je een aardbei zonder de ‘Op Pad-dagen’ in Oene, een fiets- en
Trijnie, die inmiddels is aangeschoven. smaak. En als het te warm wordt, krijgt autoroute op de laatste dinsdag in juli
“De administratie, de in- en verkoop van de plant last van stress en laat hij de en eerste dinsdag in augustus. En we
producten en nog honderd bijkomende vrucht te snel los, waardoor er te weinig hebben hier op ons terrein een kinder-
klusjes en natuurlijk het huishouden. In suikers in komen. De aardbei is het wandelroute uitgezet met opdrachten.
het begin maakten we ook onze eigen lekkerst als hij kan rijpen tussen de 15 Dat laatste was overigens een idee van
jam, die we aan huis verkochten. Op een en 25 graden. Het betekent ook dat je William.”
gegeven moment kwam de Keurings- geduld moet hebben.”
dienst van Waren om de jam te keuren.
Met de jam was niks aan de hand, maar William
wilden we hiermee verder gaan, dan Zoon William werkte al langere tijd bij Tekst en foto: Gerrit Tenkink
moesten we een nieuwe keuken bou- zijn ouders in de aardbeientuin, maar
(advertenties)
DE9008410-ONT002-CB017
Frans Schimmel
Groen en Grondwerk
Van schop tot shovel,
uw specialist in Groen-en Grondwerk!
Aanleg & onderhoud van gazons
Grondwerk
Bestratingen
Maaiwerk
Transport
Gladheidsbestrijding
Eet- & Drink Café De Slimmerick
Hoofdstraat 106a 8162 AN Epe Verhuur van machines met machinist
0578 - 629 887
www.slimmerickepe.nl 06-22419873 Eekterweg 34 | Vaassen | www.fransschimmel.nl
VA-KRANT MENS & WERK | 9