Page 5 - VA07_2019
P. 5

rdenkingen van een
landgoedbeheerder
Nederland telt 17 miljoen bondscoaches als het op voetbal aankomt en misschien wel evenveel ‘deskundigen’ als het gaat om bosbeheer, bomen en natuur. Bijna iedereen heeft wel een mening. Kappen, laten groeien, loof- of naaldhout, jacht of geen jacht, actief of passief beheer. Zelfs Rob Fernandes, al bijna 40 jaar beheerder van Landgoed Welna, heeft niet op alle vragen een antwoord.
Landgoed Welna, ten westen van Epe, is een van de mooiste plekken op de Noord-Veluwe. In de jaren ’40 van de 19e eeuw kwamen delen van de woeste (heide)gronden in particulier bezit en de nieuwe eigenaren hebben het gebied door mid- del van ontginning bebost. Het landgoed is nu 580 hectare groot, waarvan 80 hectare heide en daarmee is het een van de grotere landgoederen in Nederland. Zo’n 95 procent van het totale bos bestaat uit naaldhout.
Stapelbouw
Houtoogst was en is voor het landgoed een belangrijke bron van inkomsten al is het wel zoeken naar de meest rendabele manier van afzet. In 2003 bouwde Fernandes eigenhandig
met vrijwilligers een werkschuur, annex kantoor (tegenwoor- dig verhuurd als Zorghoutvesterij, zie kadertekst op pagina 7), vanuit het idee dat het grenenhout nauwelijks  nanciële waarde had en dat het voor de hand lag om voor een houten gebouw hout uit eigen bossen te gebruiken. Het idee ‘hout uit de regio’ sloeg aan en zorgde voor de nodige aandacht in de media en het project werd in 2005 onderscheiden met de Na- tuurprijs van SBNL. “We bouwden volgen het stapelbouwprin- cipe en hebben in die tijd meerdere projecten gerealiseerd. Maar tegenwoordig is het met stapelbouw lastig opboksen tegen de Scandinavische landen. We zitten nu in een transitie- fase om elementen te gaan leveren voor de houtskeletbouw.”
FSC
95 Procent van het totale bos bestaat dus uit naaldhout, douglas, lariks, grove den en  jnspar. Veelal bestemd voor pro-
Rob Fernandes is op Landgoed Welna verantwoordelijk voor het bosbeheer.
VA-KRANT
MENS & WERK | 5
e


































































































   3   4   5   6   7