Page 11 - M Kramer-Krant
P. 11

Nooit misgrijpen
Je kunt je er alles bij voorstellen. Een magazijn waar 24 monteurs bijna dagelijks in- en uitlopen is voor je het weet een puinhoop. Zo niet bij Loodgietersbedrijf M. Kra- mer. Alles ligt netjes op de plek en het is maar zelden dat een monteur misgrijpt. “Ik wil niet dat een monteur hier op de zaak iets komt ophalen en vervolgens niet verder kan omdat het materiaal er niet is. Wat denk je dat dat kost?”, zegt Maurice Kramer.
zie ik geen reden om te verande- ren. Ik betaal liever een paar cent extra aan een partij waar ik voor honderd procent vertrouwen in heb. Würth en Oosterberg leveren een goede service en beide or- ganisaties lijken op die van ons: korte lijnen, zakelijk, scherp en professioneel, maar met een men- selijke maat. Kortom: We passen perfect bij elkaar.”
Naast Würth en Oosterberg heeft Kramer nog een aantal vaste leveranciers, waarvoor min of meer hetzelfde verhaald geldt. Ook met Technische Unie (sanitair en cv-artikelen), Dyka (alle pvc- materialen), Rensa (alle cv-ketels en appendages) en Altena (alle dakmaterialen en aanverwante ar- tikelen) heeft de Epese installateur langlopende overeenkomsten.
Diverse leveranciers zijn verantwoordelijk voor het op peil houden van de voorraad. Op maandag- ochtend lopen we er twee tegen het lijf: Rudi Kingma van Würth Nederland en Wilfried Nijendijk van Elektrotechnische Groothan- del Oosterberg. Voorraadbeheer is typisch een activiteit die volledig geautomatiseerd kan worden. Bij Kramer gebeurt dat in grote mate, maar persoonlijk contact blijft belangrijk.
Zo rijdt key accountmanager Rudi Kingma van Würth Nederland iedere maandag naar Epe om
de voorraden op peil te houden. Wat betreft Würth Nederland
gaat het dan om de zogenaamde chemie- en bevestigingsmateria- len, respectievelijk kitten, lijmen, tapes, smeermiddelen, schroeven, pluggen, moeren, bouten, maar ook zagen, boren en slijpschijven. “Op maandag loop ik de stel- lingen langs om met behulp van een scansysteem te kijken wat er aangevuld moet worden. Wij willen niet dat de monteurs misgrijpen.” Kingma komt bij veel bedrijven en kan dus een goede vergelijking maken. “Ik zeg niets over anderen, maar Kramer is wel een voorbeeld zoals wij het graag zien. Het bedrijf is ongeloo ijk netjes en geordend. Daarnaast is Maurice Kramer ook
Rudi Kingma: “Aan het magazijn zie je hoe de monteurs bij de klant zijn. Bij Kramer zit dat wel goed.”
Wilfried Nijendijk: “Persoonlijk contact is en blijft belangrijk.”
goed voor de leverancier. Na- tuurlijk maken ook wij fouten. Dat lossen we dan op met één tele- foontje. Dat vertrouwen in elkaar is wederzijds en maakt het prettig om hier op maandagochtend op de stoep te staan.”
Het zijn geen gemakkelijke tijden, maar Kingma is ervan overtuigd dat Kramer de crisis gaat overle- ven. “Ja, dat zie je aan de manier waarop het bedrijf georganiseerd is. Ik kom natuurlijk niet bij de klanten van Kramer, maar ik zie wel dat er zorg is voor de materi- alen en dat het magazijn er uitziet als een plaatje. En zoals de mon- teur in het magazijn is, zo ge- draagt hij zich ook bij de klant.”
PERSOONLIJK CONTACT
Een soortgelijk verhaal vier schappen verderop. Daar staat Wilfried Nijendijk, werkzaam bij elektrotechnische groothandel Oosterberg. Wat Kingma doet voor Würth, doet Nijendijk voor Ooster- berg. Ook hij komt op maandag naar de Kweekweg om de voor- raad te scannen om vervolgens
te kijken wat er aangevuld moet worden. “We kunnen dit systeem helemaal automatiseren en Kra- mer maakt ook deels gebruik van die automatisering. Daarnaast vinden wij het van belang om bij de klant op de stoep te staan. Per- soonlijk contact is en blijft essen-
tieel. Je kunt even bijpraten en als er nieuwe producten zijn, kunnen we daar tekst en uitleg bij geven. Bovendien kunnen wij advies geven als er speci eke vragen zijn. Vergeet niet dat het bedrijf de afgelopen jaren steeds is doorge- groeid. Het is een kunst om dat alles op orde te houden. Kramer slaagt daar heel goed in.”
Maurice Kramer is zowel naar Würth als naar Oosterberg leve- ranciertrouw. “Als het goed draait,
Rijdende reclameborden
“Maurice is extreem netjes. Een deukje of een krasje en hij staat hier op de stoep”, zegt Wim van Vemde, van Van Vemde Epe Autoschade. Van Vemde heeft der- tig busjes, bestelauto’s en personenauto’s van Kramer in onderhoud.
De auto’s gaan twee keer per jaar bij Kramer ‘door de scan’ om te kijken of er nog wat aan bijgewerkt moet worden. Bij grotere schades komt Van Vemde uiteraard direct in actie. “Want dan is het belangrijk dat de schade snel hersteld is. De bus of auto moet weer zo snel mo- gelijk op de weg.”
Van Vemde is vanaf de start van loodgietersbedrijf M. Kramer in 1996 al een vaste partner. Beide he- ren kennen elkaar dan ook door en door. “En dat is wat ik waardeer in Van Vemde. Ik weet wat ik aan Wim heb. Als ik kom, gaat hij er direct mee aan de slag. Gisteren had één van mijn monteurs nog een onge- lukje. Ik ben gisteravond nog even naar Wim toegereden. Vandaag zijn de onderdelen al besteld en gele- verd. Zo moet het natuurlijk ook. Zo’n auto is er niet voor gemaakt om stil te staan.”
Dat Kramer zo netjes is op zijn auto’s, betaalt zich volgens Van Vemde vanzelf terug. “Deze auto’s
De krasjes en deukjes zijn er uit, dus kan Wim van Vemde (l) de sleutel weer overdragen aan Maurice Kramer. Zo ziet ook een bestelauto uit 1999 er weer als nieuw uit.
verslijten niet door de kilometers. Ze staan het grootste deel van de dag stil op de bouwplaats. Ze raken verouderd wanneer je ze niet netjes bijhoudt. En je weet hoe dat gaat; als er een deukje inzit, dan heb je
er al snel meer. Als je die deukjes en krasjes netjes bijhoudt, dan kunnen ze jaren mee en kun je de koop van een nieuwe nog even voor je uitschuiven. Reken maar eens
uit: als je goed periodiek onder- houd pleegt, aan de carrosserie en motorisch, dan ben je altijd goed- koper uit. Kramer heeft dat goed in de gaten. En daarnaast, en dat is misschien nog wel veel belangrijker; een busjes of auto is je visitekaartje en je rijdende reclamebord. Wie kent nu niet de busjes van Kramer? Als er een net onderhouden busje voor komt rijden, dan zegt dat ook iets over je bedrijf.”
Kind aan huis bij VMI
Loodgietersbedrijf M. Kramer is kind aan huis bij machinefabriek VMI Epe. Kramer is verantwoordelijk voor het zogenaamde w- installatiewerk, hetgeen wil zeggen dat alles wat betrekking heeft op ’water’ op het bordje van Kramer ligt. Te denken valt daarbij aan de waterleidingen, het sanitair en de riolering. Daarnaast is Kra- mer ook de aangewezen installateur voor het cv-werk en eventuele dakrenovaties en -reparaties, inclusief de goten en waterafvoer. Zo was Kramer enkele jaren geleden betrokken bij de bouw van een nieuwe fabriekshal; een hal van maar liefst 4.000 vierkante meter.
Wouter Platje werkt op de interne dienst bij de VMI en is voor Kramer het eerste aanspreekpunt. “Wat wij belangrijk vinden is dat je samen- werkt met een betrouwbare partner. Wij willen alleen een installateur waar je voor de volle 100 procent van op aan kunt. Bij Kramer is dat het geval. Ook al bel je zondagavond om 20.00 uur, een half uur later staat de monteur voor de deur. Daarnaast is het een installateur die meedenkt en zelf met oplossingen komt. Dat is prettig samenwerken.”


































































































   8   9   10   11   12