Uitreiking eerste exemplaar NL-PEACEKEEPER
Onlangs reikte auteur Barry Hofstede op het Veteraneninstituut in Doorn het eerste exemplaar van zijn boek NL-Peacekeeper uit aan Peter Ooms, broer van Hofstede’s voormalig maatschappelijk werker Marinus Ooms. NL Peacekeeper vertelt het indringende verhaal van Hofstede na zijn verblijf in Bosnië van november '92 tot mei '93.

Na terugkeer van de vredesmissie in Bosnië, wordt bij Barry Hofstede de diagnose PTSS gesteld. In NL-PEACEKEEPER beschrijft hij de enorme invloed die een militaire uitzending kan hebben op een mensenleven. Barry Hofstede onderzocht voor NL-Peacekeeper zijn eigen geschiedenis aan de hand van dagboek-fragmenten, theater- en hoorspelteksten en columns, die getuigen van acceptatie en nieuwe inzichten. Samen vertellen de teksten, in chronologische volgorde, het verhaal van de vervreemding en depressie na zijn terugkeer uit Bosnië, tot aan het nieuwe leven dat hij daarna opbouwde.

 

‘Op dat moment is het enige idee aangaande mijn toekomst waarbij ik me iets kan voorstellen, dat ik op een dag met een wapen een supermarkt of postkantoor binnenloop, een bloedbad aanricht en voor de rest van mijn leven achter de tralies zal verdwijnen’. Citaat uit NL-Peacekeeper

Door de jaren heen heeft Barry Hofstede verscheidene toneelstukken en hoorspelen geschreven met als thema oorlog en de invloed daarvan op veteranen en hun omgeving. Eén stuk in het bijzonder (Thuisfront, gespeeld door Theatergroep Wederzijds) heeft – tot in politiek Den Haag – veel aandacht gegenereerd voor de opvang en nazorg van veteranen en het thuisfront. Barry Hofstede heeft verder over uiteenlopende thema’s geschreven voor verschillende (jeugd-) theatergezelschappen. Sinds 2007 is hij vaste columnist voor Checkpoint, een maandblad voor veteranen.